• Tommi Kanon

Järki vs. taantumuksellisuus

Päivitetty: 4. maalisk. 2021

Tämän viikon keskiviikkona (29.1.2020) Porvoon kaupunginvaltuusto hyväksyi kahden äänestyksen jälkeen, äänin 24 “Jaa” – 27 “Ei”, säilyttää ja peruskorjata sekä Ilolan (suomenkielisen) että Sannaisten (ruotsinkielisen) koulun.

Tämä kompromissiehdotus tehtiin Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän toimesta, mihin ainakin Vihreiden valtuustoryhmä yhtyi. Loput äänistä tuli hajanaisesti eri valtuustoryhmistä ja ainekset enemmistön soppaan syntyi – valitettavasti.


Hopsansaa. Todellakin hopsansaa! Porvoon kaupunginvaltuuston enemmistö sortui ampumaan itseään pahemman kerran jalkaan ja hyväksymään tosiasian, että nämä koulut joutuvat ennemmin tai myöhemmin purkamaan (case Tolkkinen). Pitkällä aikavälillä katsottuna molempien koulujen säilyttäminen luo taantumuksellisuutta, kun joudutaan lähitulevaisuudessa (taas) käymään sama keskustelu uudestaan. Taantumuksellisuutta uskollisuuteen; kuka tai ketkä ovat oikeassa ja ketkä eivät. Ketkä näkivät päätöksen uhat ja ketkä menivät vain kompromissin takia leikkaamaan oksia, puunkaadon sijaan.


Laput silmillä sysätään rahaa peruskorjaukseen, eikä edes tiedetä kuinka paljon. Valtuuston kokouksessa muun muassa valtuutetutCatharina von Schoultz (RKP) ja Riitta Ahola (SDP) peräänkuuluttivat kompromissivaltuutetuilta lukuja peruskorjaukseen. Luodit väistettiin yhtä onnistuneestikuin James Bond elokuvassaan, eikä loppujen lopuksi kuultu suoraselkäisyyttä niiden lukujen sanomiseen. Onko aikomuksena piilotella totuutta? Onko aikomuksena loppujen lopuksi sanoa: “Tämä käy liian kalliiksi, lakkautetaan kyläkoulut ja siirretään ne keskustaan”? Hyvä, että pystytään tekemään kompromisseja. On poliittisesti vahingollista, jos ei löydy tarpeeksi munaa sanoa asiat suoraan - eikä jäädä istumaan hiljaa paikoilleen näpräilemään älyvehkeitään ja nappamaan “helpot” veronmaksajien rahat takataskuun.


Valtuusto olisi voinut mahdollistaa hyvän elämisen mahdollisuudet sivistyskeskuksella, mikä olisi ollut todellinen järkevä ratkaisu sisäilmakorjauksien sijaan. Yksi yhteinen, kaksikielinen sivistyskeskus, olisi tuonut pedagogisesti myönteisiä vaikutuksia varsinkin, jos se olisi näkynyt yhteisissä opetustilanteissa ja yhteisillä välitunneilla. Kaksikielinen sivistyskeskus olisi samalla rikkonut suomen- ja ruotsinkielisten välistä, hyvin pitkään jatkunutta, kielimuuria. Mutta. Nyt. Nyt halutaan pitää suomen- ja ruotsinkieliset taas vaihteeksi erossa toisistaan. Jopa entinen fennomaaneista koostuva Kokoomus hyväksyy säilyttämisen sivuvaikutuksena kieliryhmien eron säilyttämisen.


Tästä jatketaan ja tähän palataan, tyvärr. Jatkossa toivon ja pyrin omalta osaltani edistämään pitkäjänteisen politiikan tekemistä, missä näkyy monen vuosikymmenen mukaiset vaikutukset tiettyihin päätöksiin. Vaikka syntyvyys on laskussa, se ei tarkoita, että voi heittää hanskat kehään ja luovuttaa – samalla lakkauttaa kyläkoulut. Kyläkoulut ovat inhimillisesti tärkeitä sekä oppilaiden koulumatkojen ajan että kylien elinvoimaisuuden suhteen. Kritisoidessani omaa puoluettani osoittaa, että kussakin asiassa voi olla joko samaa tai eri mieltä, taikka muodostamatta mielipidettä. Voi kritisoida julkisesti myös niitä päätöksiä, jotka osoittavat omasta mielestään hyvin haitallisiksi, eikä jättäytyä puolueensa lempeäksi sylikoiraksi.

6 katselukertaa