• Tommi Kanon

Stoppi liikenneriidalle - Viisautta rajoituksien sijaan!

Päivitetty: 4. maalisk. 2021

Stop-merkki! Pysähdy noin kolmeksi sekunniksi, vedä happea sisään ja päästä ulos. Mieti loogisesti, onko liikenneriita järkevää ja ratkaisunhakuista? Onko pyöräilijöiden tunkemien autoilijoiden sekaan viisasta, vai voisiko pyöräilijät siirtää pyöräkaistalleen? Sulkeeko autoilun tarve pois pyöräilyn tai jalankulun tarpeesta vai voisivatko nämä kaikki liikkua tasaisesti keskenään hoitaakseen asiansa Porvoossa?

Painotan, että kyllä, voi ja joo!


Hehkulamppu syttyi, eläköön tasapaino kevyen liikenteen ja moottoriajoneuvojen välillä! Ei loihdita kalliosta hiekanjyvää, eikä kauppatorille kävelykatua, koska se ei kannata. Kello tikitti ja vuodet vierivät. Nyt on jo liian myöhäistä muuttaa opittuja käytänteitä torin liikennemekanismista: autoilijat haluavat mahdollisimman edullisesti ja lähelle kauppaa. Jalkakäytävät toimivat ja pyöräilijöitä näkyy ajoittain ilman moittimista. Miksi siis väkisin tunkea läpi hanketta, jossa bussit ängetään ahtaaseen kadunvarteen ja loppupeleissä autioitetaan tori entisestään tyhjien kävelykatujen utopialla?


Olen jo aikaisemmin maininnut torin kehittämissuunnitelman ongelmat ja jokirannan pyöräilykokeilun haastavuudet. Bussit kuuluvat Piispan- ja Rauhankadun välimaastoon, eikä jokirannassa jalkakäytävien muuttaminen pyöräily- ja jalkakäytäviksi tuottane ongelmia. Pääasia on ylläpitää viisautta idiotismin sijaan ja vapautta stoppien purulta. Yhteistyö liikenteessä on avain rauhallisuuteen ja turvallisuuteen!

11 katselukertaa