Etsi
  • Tommi Kanon

Mielummin demokratia kuin diktatuuri

Kuntavaalien 2021 aikana on tullut kampanjoitua niin somessa kuin fyysisestikin. Haasteellisinta koko kampanjan aikana on innostaa ihmisiä äänestämään. Innostaa vaikuttamaan ja tulemaan mukaan demokraattisen järjestelmän ylläpitotalkoisiin. Demokraattinen järjestelmä on vaikuttavan terve vain ja ainoastaan korkean äänestysaktiivisuuden - sekä tietenkin oikeusvaltion toteutumisen - avulla.


Turuilla ja toreilla flaikuttaminen on puuduttavan tylsää, mutta tärkeä osa kampanjaa. Siinä pääsee kohtaamaan ihmisiä kasvotusten. Välillä saa kuulla pottuilua takaisin, mutta välillä onneksi myös aitoa juttelua. Usein ihmiset kieltäytyvät flaikun ottamisesta ja jatkavat matkaansa naama väärtepäin. Ennakkoäänestyksen aikana kysyin onko vastaantuleva äänestänyt ennen kuin tarjosin flaikkua matkaan. Ne ihmiset, jotka sanoivat, etteivät äänestä ollenkaan, ovat jääneet mieleeni parhaiten. Ihmettelen sitä osittain, mutta ymmärrän sen myös. Äänestämättä jättäneiden mieleen saattaa tulla vain ja ainoastaan se, että politiikka nähdään tylsänä, kankeana ja hermoja raastavana byrokraattisten instituutioiden ylläpitämisellä. Sitä se osittain onkin.


Äänestäminen kuitenkin antaa ihmisen tuen demokratialle. Vaihtoehtona on diktatuuri, jossa voi olla seuraavia piirteitä ja asioita yhteiskunnassa:


- salainen poliisi valvomassa, ettei kukaan loukkaa valtaapitäviä

- et saa puhua vapaasti

- et saa kokoontua vapaasti

- todennäköisesti et saa käyttää nettiä vapaasti

- joudut todennäköisesti valtion määräämälle työpaikalle, etkä saa valita sitä itse.


Edellä mainittujen piirteiden takia kannattaa äänestää, ellei todella halua kyseisiä piirteitä demokraattiseen yhteiskuntaamme. Äänestäminen on vaikuttamista. Kuntavaalit huipentuvat sunnuntaina 13.6.2021, jolloin yli 18-vuotiaat oman kuntansa asukkaat voivat äänestää oman asuinalueen pisteellä. Lisäinfoa löydät vaalikirjeestä, jonka sait toukokuussa.


37 katselukertaa0 kommenttia