• Tommi Kanon

Juustohöylä pois sivistyksestä

Päivitetty: 4. maalisk. 2021

Porvoon suomenkielinen koulutusjaosto käsittelee tiistain 7.4. Teams-kokouksessaan pykälää 6, jossa ollaan vähentämässä Linnankosken rehtorin esittämää kurssimäärää. Rehtori on esittänyt lisäystarpeeksi 34 kurssia, jotta lukiossa voidaan suorittaa sekä kasvavan opiskelijamäärän takia olevat että ylioppilaskirjoituksien pakollisten aineiden lisäyksen takia olevat kurssit kohtuullisesti. Rehtori esitti tuntikehykseksi lukuvuodelle 2020-2021 yhteensä 880 tuntia, mutta koulutusjaoston esityslistassa tuntikehykseksi esitetään 860 tuntia – 20 vähemmän kuin mitä lisäystarve vaatii eli

yhteensä 16 lisäkurssia.


Lukiokurssien opiskelijamäärät ovat jo nyt suhteellisen suuria. Kurssimäärän vähentyessä ryhmäkoot paisuvat rajoille saakka sekä tuottaa ongelmia mm. työrauhaan ja opettajien jaksamiseen. Esityslistassa ehdotetaan myös seuraavaa: “Lisäksi jaosto edellyttää, että etäopetuksen mahdollisuuksia opetuksen toteuttamisen apuna edistetään, jotta opiskelijoiden eteneminen opinnoissa normaaliaikataulussa turvataan.” Suomennettuna tämä tarkoittaa tilannetta, jossa esim. 10 opiskelijaa on jäänyt kurssin ulkopuolelle, koska kyseisen kurssin maksimaalinen opiskelijamäärä on täyttynyt - esim. 32. Mikäli nämä 10 haluavat suorittaa sen kurssin, he suorittavat sen etäopiskeluna. Etäopiskeluna!


Olen jutellut useiden opettajien sekä opiskelijoiden kanssa, kuinka koronan aiheuttama etäopiskelu on vaikuttanut stressimäärään. Osa on sanonut, että vaihtelevasti – miltein ei lainkaan, mutta suurin osa on sanonut, että stressi on kasvanut. Erityisesti huolestuttaa, kuinka opettajat jaksaisivat esimerkin 32 päiväopiskelijan lisäksi 10 etäopiskelijaa. Jo nyt heillä on valtavasti töitä! Yksinkertaisimmillaan sanottuna näin opiskelijan suusta; etäopiskelu on hanurista!!


Vaikka talous on kriisissä - on ollut jo pitkään - juustohöylän paikka ei ole sivistyksessä! Koulutus antaa suomalaisista tunnetun mahdollisuuksien tasa-arvon, jonka takia se on ilmainen – 2. aste näennällisesti (ja hyvä niin). Tyhjän sanahelinän sijasta loppuun kirjaan vaihtoehtoja lihaveistä varten, kun niitä on nytten ajoittain peräänkuulutettu minulta. Ensinnäkin tulee puntaroida investoinnit uudelleen, varsinkin ajatellen pitkää tähtäintä. Uusi koulu vai homekoulun iänikuinen ja hätäinen laastarointi, (mm. Kvaba/Linnajoen koulu/Keskuskoulu)?


Toiseksi pitää pohtia investointirahojen puolittamista ja ajatella, tarvitaanko esimerkiksi aina kalliita konsulttiyhtiöitä suunnittelemaan x hanketta. Voidaanko rumien kerrostalojen taikka oksennusparkkihallin sijasta pohtia omakotitalojen rakentamista houkutellen samalla hyvätuloisia Porvooseen ja kasvattaa ennustettua 252 miljoonan euron verotuottoa (kv 13.11.2019 66 §) ilman veronkorotuksia? Kolmanneksi jatkoa ajatellen täytyy luopua ehdotuksista, jotka eivät palvele juuri ketään ja maksaa yhtä paljon kuin kultalusikka takamuksessa syntyneiden elämäntavat - case puolen miljoonan vessat.

6 katselukertaa