• Tommi Kanon

Diplomatiaa luottamuksen varjeluksissa

Päivitetty: 4. maalisk. 2021

Viime sunnuntai (18.10.2020) oli päivä, jolloin kuntavaaleihin oli tasan puoli vuotta. Kuntavaalit 2021 huipentuu siis sunnuntaina 18.04.2021. Politiikka nähdään usein riitaisana henkisenä toritappeluna. Yhdyn tähänmielikuvaan, jos seuraa ainoastaan paneeleita esimerkiksi TV:stä. Politiikan kulmakivenä jo antiikin Kreikan ajoilta on diplomatia. Filosofit opettivat ja käyttivät itsekin argumentaatiota, jossa harhaluulojen sijasta lauottiin faktat Pnyx-kukkulalla, diplomaattisesti kansankokouksissa.


Nykyisin some-maailma, ja itsekin ajoittain, kärjistän mielipiteitä myrskyaalloiksi luoden vastakkainasettelua, vihaisuutta sekä poliittista sekamelskaa. Politiikka on kuitenkin parhaimmillaan kohteliasta väittelyä, jossa arvostetaan vastapuolta. Arvostus ei tarvitse näkyä vain puhuttelussa, vaan todellisessa käytöksessä. Sanavalinnat ja niistä muodostuneet lauseet eivät loukkaa kiistakumppania, vaan argumentoi mielipiteensä kuuluviin kumoen vastapuolen argumentit – kohteliaasti. Ihmiset voivat luottaa niihin poliitikkoihin, jotka hallitsevat lämminsydämellisen keskustelutaidon. Tällä tavoin kuntia, kaupunkeja, isänmaata ja koko maailmaa voidaan viedä parempaa suuntaan.


Demokratia vaatii eri ihmisiä päätöksentekijöiksi. Siispä kannustan joka ikistä äänioikeutettua harkitsemaan ehdolle asettumista, jotta demokratia toteutuu parhaimmillaan. Kuntapolitiikka ei ole tähtitiedettä, eikä gladiaattoritaistelua!

11 katselukertaa