• Tommi Kanon

Demokratia ja kansanterveys sopusointuun

Päivitetty: 4. maalisk. 2021

Uusimaa (UM 13.8.20) uutisoi ensi kaupunginhallituksen (17.8.) kokouksen esityslistalta löytyvästä ehdotuksesta (5 §), jossa esitetään äänestysalueiden karsimista ja yhteensovittamista. Karmeaa luettavaa. Ihokarvat nousevat pystyyn ja aivot surisevat kiehuvan veden tavoin. Esityksessä pyritään kustannussyistä ja vaalien luottamusmiesten vajeen takia keskittämään harvaan asuttuja äänestysalueita yhteen.


Useasti leipätekstissä mainitaan sivulause: “jotta alueen äänestäjät voivat äänestää keskustaan päin tullessaan.” Miten huomioidaan esimerkiksi saaristolaiset (Bjurbölen äänestysalueen asukkaat), mikäli joutuisivat tulemaan autoilla (polttoaineeseen menee rahaa) sekä busseilla (lippumaksut) äänestyspaikoille, keskustaan? Silloinhan demokratia muuttuu maksulliseksi, kun ei pääse enää esimerkiksi pyörällä tai kävellen äänestämään. Sen lisäksi esimerkiksi Kråköseen ei mene busseja viikonloppuisin. Entisenä kråkölaisena en olisi voinut äänestää sunnuntaina, kuten perinteen mukaan tehdään. Eikä sitä tarkoituksenmukaisuutta paranneta riistämällä kylän äänestyspaikkaa.


Koronavirus (COVID-19) vaatii muun muassa turvavälejä. Välittömästi tulee mieleen ehdotuksesta, että jonot kasvavat ja täten turvavälien muodostaminen pienenee. Kansanterveyttä voidaan pikemminkin suojella lisäämällä äänestyspaikkoja, mikä toki lisää kustannuksia. Nykyiset 42 000 euron + muiden kulujen kustannukset vaaleittain ovat pientä demokratian saatavuuden ja mahdollisuuden ylläpitoon. Sitä paitsi Mannerheiminväylän turistivessa kustantaisi vaalit n. 35-40 vuodeksi. Eli, haluavatko virkamiehet hörppiä kahvejaan näennällisessä vai aidossa demokratiassa?


Ehdotuksessa painotetaan luottamusmiesten saamisen ongelmallisuutta vaalilautakuntiin. No miksiköhän niitä ei saada? Ehkä vastaus piilee siinä, että kyseistä luottamustoimea ei mainosteta yhtään, lainkaan, ei missään. Pitäisikö pikemminkin panostaa kaupungin viestintään asian tiimoilta ja käydä esimerkiksi puhumassa toisen, kolmannen ja neljännen vuosikurssin opiskelijoille (2. aste) sekä ammattikorkeakoulussa.


Edellä mainituin kritiikkien lisäksi, ehdotan ensi kuntavaaleihin 2021 kuvallisia äänestysohjeita kaikkiin äänestyspaikkoihin, jotta esimerkiksi nukkuvan puolueen tai uunituoreet äänestäjät saisivat havainnollistavaa äänestysohjetta. Se houkuttelee lisää äänestäjiä, eikä niiden käännyttämistä ovella, kun eivät tiedä miten toimia.

2 katselukertaa